Frankrig

Rhône

 

Rhône er et vinområde i Frankrig, der er kendt af mange mennesker for særdeles fyldige og kraftige rødvine, herunder den måske nok mest kendte Châteauneuf-du-Pape

samt Côtes du Rhône. Men det store område byder også på mange andre lækre vine, og især i det nordlige Rhône skabes vine, der på grund af et anderledes og mere køligt klima har en ganske anden karakter. Således laves der i Condrieu hvidvine af meget høj kvalitet - måske den højeste - på druen Viognier, og i Saint-Joseph rødvine på druen Syrah.

 

Vi fører i øjeblikket vine fra følgende producenter:

 

Nordlige Rhône:

 

Domaine André Perret

 

Sydlige Rhône:

 

Domaine de Coste CHAUDE

 

Patrice Magni

 

 

Bourgogne

 

Bourgogne ligger i Midtfrankrig og regnes af mange for at have nogle af verdens fineste vinmarker. Især Côte-d'Or og Chablis har vine af høj kvalitet, men ofte også meget høje priser. Det er oftest vine lavet på Pinot Noir (røde) og Chardonnay, som især i Chablis giver vine, som på grund af det kølige klima har en friskhed og syrlighed, som værdsættes af mange.

 

Men også længere sydpå, næsten på grænsen til Rhône laves fantastiske vine. Området Mâcon med appellationerne Mâcon, Mâcon-Villages, Saint-Véran, Viré-Clessé samt Pouilly Fuissé, bærer præg af lidt andre vintraditioner end i Côte-d'Or, og dette kommer især til udtryk ved et øget brug af fadlagring og en lidt fyldigere karakter, i hvert fald hvad angår de hvide vine.

 

Vi fører i øjeblikket vine fra følgende producent:

 

Domaine Romanin

 

 

Bordeaux

 

Bordeaux ligger i det sydvestlige Frankrig, ud til Atlanterhavet og ved floden Gironde, hvilket påvirker vinene fra området meget.

Det er et meget gammelt vinområde, og vinene her har været påvirket meget af de mange forskellige folkeslag, englændere, spaniere og til dels portugisere, som har befundet sig her i forskellige perioder over tid.

Det var her, at 1855-klassifikationen opstod i forbindelse med, at kejser Napoleon III ønskede en klassifikation af de i tiden bedste vine op til verdensudstillingen i 1855.

 

Der er stor forskel på vinene fra venstre bred (rive gauche) og vinene fra Médoc og Haut-Médoc på højre bred (rive droit), primært pga. at jordbunden fra venstre bred er mager, stenet og veldrænet jord,, hvorimod jordbunden på højre side er meget mere lerholdig og fugtig.

Dermed trives andre druetyper, og de gængse druetyper i Médoc og Haut-Médoc er Cabernet Sauvignon, og derefter i noget mindre grad Cabernet Franc og Merlot, hvorimod vinene fra højre side (Saint-Émilion, Pomerol m.fl.) primært baserer sig på Merlot, som stortrives i fed, fugtig jord. Cotes de Castillon og Montagne Saint-Émilion ligger lidt uden for Saint Emilion, men fås ofte til lidt mere rimelige priser, idet man ikke er blevet så eksponeret som Saint Emilion.

 

 

Vi har en del forskellige vinhuse fra begge sider.

 

Vinliste fra Bordeaux