Tyskland

 

Tyskland

 

Tyskland som vinland har en historie, der går flere tusind år tilbage. Romerne var formenlig de første, som så potentialet på trods af et klima, der var noget hårdere, end det man var vant til fra de sydligere dele af romerriget. Kelterne menes også at have dyrket vin i Tyskland. Det er naturligvis vanskeligt at vide, hvordan man i Rom har vurderet kvaliteten af tysk vin, hvis det nåede dertil, men det må dog på grund af klimaet, have været en noget mere syrlig vin, end de var vant til.

 

Meget senere, i det 16 og 17. århundrede, var tysk vin noget af det ypperste, man kunne opdrive. Således importerede Christian d. IV rhinskvin, der senere kom til at hedde Rosenborg-vinen. En vin , der den dag i dag serveres ved højtidelige lejligheder, såsom Nytårstaflet, og som igen er blevet gjort drikkelig af HKH Prinsgemalen, som har renset den og omstukket den.

 

De seneste 30-40 har tysk vin ellers været associeret med vammelt-søde klistrede vine med skruelåg af dårlig kvalitet til en billig pris, og det er desværre et prædikat, man har haft svært ved at komme af med.

Dog har man de seneste 10 år især gjort utroligt meget for at ændre dette ved at skrue voldsomt ned for udbyttet, højne kvaliteten samt at ændre i prioriteringen, således at tørre vine nu tegner sig for størstedelen af produktionen.

 

 

 

Klassifikationen af de tyske vine

 

Tyske vine klassificeres i tre hovedgrupper: Tafelwein, Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) samt Qualitätswein mit Prädikat (QmP eller Prädikatswein). Det er kun den sidstnævnte gruppe, der benævnes tysk kvalitetsvin. I denne klasse er vinene igen underopdelt i flere forskellige klasser (kaldt Prädikat) med særlige krav til modningsgrad (sukkerindhold) og høstmetode (Leseart). Der findes følgende klasser: Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese og Eiswein.

 

De sidste tre vil altid være søde (kaldet edelsüss "ædel søde") vine, men masser af frugt og syre giver disse vine en helt speciel kvalitet, der er uovertruffen. De bedste vine fra de bedste producenter koster således op mod 40.000 kr. pr. flaske, og det er vel og mærke i de aktuelt udbudte årgange.

 

Klassificererede vine skal bestå en officiel kvalitetsprøve. De tyske vine kan fås som tørre (trocken), halvtørre (halbtrocken) samt søde (süss).

 

Qualitätswein angiver, at vinen udelukkende kommer fra det pågældende område. Den garanteres via et offentligt prøvningsnummer (A.P-Nr.) på etiketten. Qualitätswein mit Prädikat (QmP) er de bedste tyske vine, som kaldes kvalitetsvine. Der stilles særlige krav til modningsgrad og høstmetode, og der må ikke tilsættes sukker til disse vine.

 

Kabinett: Laveste klasse af de bedste tyske prædikatsvine. Kravene til modningsgrad afhænger af druesort og modningsgrad, men ligger mellem 67 og 82 grader Den er sædvanligvis forholdsvis let og med mindre alkohol end den herunder nævnte.

 

Spätlese: betyder "sen høst". Det er vine af udsøgt kvalitet, med intens smag og koncentration, og fås både som søde og tørre. Det er vine, som kan drikkes til kraftig og krydret mad.

 

Auslese: fremstilles af klaser der er efterladt på vinplanten efter spätlesehøsten. Der udvælges klaser uden skader eller sygdom, og de kan få en snert af botrytis. De laves også enkelte steder som tør vin, men så er de som regel meget fyldige.

 

Beerenauslese: skal fremstilles af håndsorterede overmodne druer, der derfor har en stor sødme. I visse tilfælde er druerne angrebet af botrytis (ædelt råd eller edelfäule).

 

Eiswein: fremstilles af druer med samme modningsgrad som Beerenauslese. De høstes ved håndkraft i frossen tilstand (mindst -/7ºC) og presses ligeledes i frossen tilstand, hvorved en del af vandindholdet ikke kommer i mosten. Det siger sig selv, at resultatet hermed giver en utrolig koncentreret vin, med meget stor holdbarhed. Det er selvfølgeligt også vine, der på grund af den store risiko og det store arbejde er tilsvarende dyre.

 

Trockenbeerenauslese: fremstilles af håndsorterede, overmodne druer, der er delvist indtørret (rosineret) gennem "Ædelt råd". Det giver søde vine med en fantastisk koncentration. Det er vine, der udvikler sig over årtier.